Andra MMORPG-spel: RuneScape

RuneScape är ett av världens största MMORPG:s, och har funnits sedan 2001. Den senaste delen, RuneScape 3, kom 2013. RuneScape var ursprungligen tänkt som ett MUD, Multi-User Dungeon, föregångaren till moderna tiders MMORPG:s som skiljer sig från dessa i och med att de var (och är) helt textbaserade. Men lyckligtvis så kom spelskaparna på bättre tankar, och gjorde RuneScape till ett grafiskt spel. Ingenting ont om MUD:s, men de hade inte direkt framtiden för sig.

RuneScape startade som ett enkelt ”källarprojekt”, och var som sagt ursprungligen inte ens tänkt att ha ett grafiskt användargränssnitt. Att grafiken då kanske inte riktigt kunde mäta sig med de olika konkurrenter som hade miljontals kronor i ryggen vad gäller yta behöver väl inte ens sägas. Men Runescape lyckades snabbt bygga upp en stor och trogen publik trots, eller kanske tack vare, detta. RuneScape är i princip gratis att spela; den som vill betala kommer dock att få tillgångar till extra material av olika former. Man har också infört vissa betalda tjänster i spelet, något som inte alla varit helt glada över.

RuneScape har utvecklats mycket under de över tio år man funnits, men har ändå på något viss lyckats behålla samma känsla. Grafik och ljud är idag långt mer avancerat än tidigare (även om man inte kan mäta sig med ”de stora” konkurrenterna), och i stället för Java är RuneScape numera programmerat i HTML5. Spelet handlar dock fortfarande om samma saker som alltid: quests, PvP, att förbättra sina färdigheter och allt annat som hör ett bra MMORPG till.

Leave a Reply