Spela lagom

Det här är kanske inte det roligaste ämnet man kan ta upp, men faktum är att det är väldigt viktigt. Det handlar om spelberoende och vi anser att det är vårt ansvar att ta upp det eftersom vi har en sida som handlar just om spel. När man säger spelberoende tänker många på spelautomater, poker och liknande, men spelberoende kan även vara andra typer av spel. Det behöver inte ens innebära att man spelar bort pengar. Ett spelberoende har man när spelandet får konsekvenser i ens liv, oavsett vad det är man spelar.

Dataspelsberoende är framförallt vanligt bland unga killar, men liksom alla andra typer av beroende så kan det drabba vem som helst. För ungdomar är vanliga tecken bland annat att man spelar väldigt mycket och blir irriterad och lättretlig när man inte spelar, att man är trött i skolan, att man ligger efter med läxorna och får sämre betyg i skolan, att man ljuger om hur mycket man spelar, att man hellre spelar än träffar vänner och att man slutar med sina andra fritidsaktiviteter och hobbys. Fysiska symptom kan vara sömnstörningar, smärta i rygg eller nacke, huvudvärk, torra ögon och dålig blodcirkulation.

Spel kan dock vara bra också, och det är inte bara för att det är roligt och spännande. När man spelar får man ökade språkkunskaper (framförallt i engelska), man får ökad simultanförmåga och stresstålighet, man förbättrar sitt strategiska tänkande, man tränar upp sin reaktionsförmåga och dessutom kan det också vara väldigt socialt eftersom man spelar med andra trots att man sitter ensam.

Så det gäller helt enkelt att spela lagom för att få de positiva effekterna och slippa de negativa. Timmar kan lätt försvinna när man har roligt, men upplever man att man själv eller någon i ens närhet har problem på riktigt är det viktigt att man söker hjälp innan det går för långt!

Leave a Reply